Festival Blues Alive v Tančírně - Duwayne Burnside trio (USA) + support Band od Heysek + Masterclass – výuka hry na kytaru vedená hlavní hvězdou večera Duwaynem Burnsidem + výstava „Kořeny Blues III“
neděle 17. listopadu

Festival Blues Alive v Tančírně - Duwayne Burnside trio (USA) + support Band od Heysek + Masterclass – výuka hry na kytaru vedená hlavní hvězdou večera Duwaynem Burnsidem + výstava „Kořeny Blues III“ - Workshopy

17.11.2024 od 16:00 do 20:00 hod.
Tančírna v Račím údolí, Javorník | Mapa
16:00 OTEVŘENÍ SÁLU A VÝSTAVY „Kořeny Blues III“ 16:00 MASTERCLASS – salonek s krbem v suterénu budouvy vedle kavárny 17:00 Band of Heysek 17:45 Duwayne Burnside trio Vstupenky v předprodeji GOOUT – 222 Kč Vstupenky na místě – 300 Kč Mezinárodní Festival Blues Alive v Šumperku hlásí tradičně vyprodáno a my máme velkou radost, že se nám s tímto festivalem opět podařilo navázat spojení a spolupráci. Třetím rokem budeme tykadlem festivalu hned den po festivalu u nás v Tančírně v Račím údolí.
MASTERCLASS – salonek s krbem v suterénu budouvy vedle kavárny. Vyučující - Duwayne Burnside. Kapacita 5 prvních zájemců. Rezervace na emailu tančírna@bernartice.eu
Duwayne BurnsideKytarista, zpěvák a skladatel Duwayne Burnside je jedním ze 14 dětí, které se narodily legendárnímu hudebníkovi z kraje North Mississippi Hill Country R. L. Burnsideovi a jeho ženě Alici. Prvních pár kytarových licků a akordů se naučil od svého otce, brzy poté začal hrát s majitelem místního jook-jointu, dalším význačným exponentem hill country blues Juniorem Kimbroughem a skupinou Soul Blues Boys. Z domovského Holly Springs je to jen kousek do Memphisu, kde měl brzy možnost zahrát si také s Little Jimmy Kingem, Albertem Kingem, B. B. Kingem, Bobbym "Blue" Blandem a dalšími.Později Duwayne začal hrát v tátově kapele Sound Machine Groove, kde se dále zdokonaloval jako kytarista. S otcovou skupinou nahrával pro Hightone a Fat Possum Records, než se přestěhoval do Memphisu, kde si otevřel vlastní klub Burnside Kitchen and Grill poblíž Highway 61. V klubu bookoval kapely, vařil jídlo, prodával pivo a každý týden vystupoval s vlastní kapelou.V roce 1998 se Duwayne vydal do Los Angeles, kde natočil své první album Live at the Mint pod názvem Duwayne Burnside & the Mississippi Mafia. Úzce také spolupracoval s bratry Dickinsonovými, ať už jako host nebo po několik let řádný člen jejich slavné kapely North Mississippi All Stars. Nahrával s nimi na jejich třetí album Polaris, objevuje se na dvou EP této skupiny a koncertuje s nimi dodnes. V roce 2004 se opět vrátil do rodního Holly Springs právě v centru oblasti, ve které ještě blues žije původním, v podstatě folklorním způsobem života. Otevřel si další verzi Burnside Blues Cafe a založil novou kapelu, která spojila soul blues s hill country blues. Pod vlastním jménem vydal alba Live at the Mint (1998) a Under Pressure (2005), obě pro B.C. Records. Duwayne Burnside pomáhá udržovat rozkvět blues ve stylu North Hill Country v Mississippi. Za album Acoustic Burnside byl v roce 2022 nominován na Blues Music Award."...pokračuje v odkazu svého otce... je to úžasný elektrický kytarista, který dokázal spojit tradici Hill Country s dalšími vlivy, jako jsou styly elektrické kytary Alberta Kinga, B. B. Kinga a Stevieho Raye Vaughana." - John Shaw, The Delta Reviewhttps://www.youtube.com/watch?v=p9AjU-rXJ4chttps://www.youtube.com/watch?v=m29jQeXWSsM
Band of HeysekParta hejsků, kteří skládají a hrají vlastní živočišné, syrově špinavé bluesové písně, které vydali v září na debutovém albu. Kapela jako taková vznikla v roce 2015, tři roky po rozpadu blues-rapové kapely Nuck Chorris Gang, ve které všichni členové (kytarista Jan Švihálek, bubeník Lukáš Kytnar a basista Mojmír Sabolovič) působili a se kterou za pět let existence vydali dvě alba. Znají se ovšem i z jiných projektů – Hoochie Coochie Band (který lze považovat za živý inventář BLUES ALIVE už od jeho počátků), Kulturní úderka, Dura & Blues Groove, Tady To Máš ad. Jejich nultý koncert na festivalu Eurotrialog v Mikulově (ještě pod názvem Toff) se natolik líbil, že jednak dostali pozvání i na další ročník, ale také poněkud bizarní nabídku na předskakování britské kapely Smokie v Ostravě. Od té doby koncertují zejména po klubech a festivalech v Čechách a na Slovensku.
https://www.youtube.com/watch?v=N_0wJKoaye0
Výstava „Kořeny Blues III “
Výstava Kořeny Blues III, která v prostoru pouze v rámci tohoto večera představí vývoj blues zase z jiného úhlu pohledu, než tomu bylo v předchozích ročnících.
118 / 118, 79070 Javorník, Jeseník, Olomoucký kraj, Česko
 Nastavení
  • Zajímavá akce
Další workshopy
Heydrichiáda
úterý 17. září

Heydrichiáda / Výstavy

Od 17.09.2024 08:00 do 14.12.2024 14:00 hod.
Válečné muzeum obce Česká Ves, Česká Ves | Mapa
Tato výstava je věnována památce žen, mužů a dětí, kteří v letech druhé světové války položili své životy v boji za svobodné a demokratické Československo.
Věra Hlaváčová
čtvrtek 19. září

Věra Hlaváčová / Výstavy

19.09.2024 od 08:00 do 15:00 hod.
STŘECHA, Vrbno pod Pradědem | Mapa
Výstava malby a kresby Věry Hlaváčové. Vernisáž výstavy se koná 9. září od 16:00. Polední pauza 11:30–12:30
Vernisáž výstavy Kateřiny Heřmanové
čtvrtek 19. září

Vernisáž výstavy Kateřiny Heřmanové / Výstavy

19.09.2024 od 09:00 do 17:00 hod.
Muzeum Kosárna Karlovice, Karlovice | Mapa
V pátek 30. srpna v 16 hodin proběhne slavnostní vernisáž výstavy obrazů Kateřiny Heřmanové na kosárně v Karlovicích. Malířka kreslí své obrazy nanášením vosku pomocí horké žehličky na speciální papír a vnímá tuto metodu také jako druh psychoterapie, neboť u techniky není důležitá logika a přesnost, ale uvolnění se a dovolení se vést se svými pocity.
Výstava žáků a učitelů ZUŠ Jeseník
čtvrtek 19. září

Výstava žáků a učitelů ZUŠ Jeseník / Výstavy

19.09.2024 od 09:00 do 17:00 hod.
Vlastivědné muzeum Jesenicka - vodní tvrz, Jeseník | Mapa
Podzimní výstava představí práce žáků výtvarného oboru ZUŠ Jeseník, ale také jejich učitelů Ivy Svobodové, Lenky Grygové a Filipa Raifa.
Hudba rukama
čtvrtek 19. září

Hudba rukama / Výstavy

19.09.2024 od 09:30 do 16:30 hod.
Zámek Bruntál, Bruntál | Mapa
Slavnostní vernisáž výstavy Hudba rukama, která proběhne 13. června 2024 od 16 hodin na zámku Bruntál v malé výstavní síni. Jedná se o výstavu soch nevidomých autorů sdružených pod hlavičkou sochařské školy Aliterra Tasov (www.aliterra.eu). Tento ojedinělý výstavní projekt Vám představí sochy, které autoři vytvořili na základě inspirace hudbou. Hudba je přenesena do tvaru a každá socha představuje určitý hudební žánr. Při návštěvě této výstavy se můžete soch nejen dotýkat, ale uslyšíte i hudbu, kterou socha zhmotňuje.